КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА

Актуалност на темата – Наградите “Златен Микрофон” трябва да бъдат лакмус на обществените настроения и нагласи като оценят тези артисти, чието съдържание е в крак с темите, оставили силен отпечатък в обществения и социален живот през изминалата година.

Потенциал за положително обществено влияние – Дали чрез осмиване на лошото или посредством предложение за добра практика, води ли шоуто със себе си изводи, които да оставят трайна положителна следа в обществото и желание за промяна към по-добро.

Оригиналност на комедията – Авторски ли е материалът на артиста, съдържа ли авторски почерк историята или ползва познати структури, вицове и анекдоти.

Работа с публиката – Артистът въвлича ли публиката в изпълнението си? Използва ли насоки от тях, извежда ли ги на сцената или шоуто няма касация със зрителя.

Структура на шоуто – Тук желаем да оценим стилистичните качества на шоуто на всеки комедиант. Някои от тях имат цяла история, с ясно начало, среда и край, други – група от кратки, привидно несвързани истории. Критерият трябва да прецени колко добре работи избраният от тях подход.

Ловкост на комика – Оценка на адаптивността към ситуацията, настроението на публиката, вмятания или непредвидени промени. Възможността за импровизация попада тук.

Сценично поведение – Успява ли артистът да запълни сцената, дори когато е сам на нея? Езикът на тялото му подкрепя ли материала, който е подготвил?

Реакции на публиката – Наградите ще се журират от панела пред жива публика, тъй като стендъп комедията е стил, който може да съществува естествено само пред аудитория. Реакциите ѝ и комуникацията на артистите с нея са едно от най-важните пера за този стил.

 

 

Полезна ли ви беше тази информация?